Stanovisko UFD k veřejným produkcím na nosičích DVD a Blu-ray

Unie filmových distributorů

Digitalizace kin v ČR je skutečnost, která postupně plně nahradí 35mm technologii. Digitální projekce přináší úspory při výrobě kopií a jejich distribuci. Současně zvyšuje flexibilitu kin a pro diváka digitální projekce zvyšuje kvalitu obrazu a zvuku.
Vysoké náklady na pořízení kvalitní digitální projekce a zcela postupný a neodvratný zánik komerčního šíření 35mm kopií vede celou řadu kin k řešení nahradit klasickou projekci nějakou variantou „domácího kina“. Distributoři, sdružení v UFD, v této souvislosti sdělují, že budou filmy na nosičích DVD a Blu-Ray pro veřejné produkce poskytovat kinům obecně takto:

1. u naprosté většiny standardních filmů pro kina souběžně s vydáním nosičů do běžného prodeje, to je až po 4 měsících po premiéře ve formátu DCP
2. u některých filmů nezávislých 2- 4 měsíce po premiéře ve formátu DCP
3. u některých artových filmů na nosičích DVD a Blu-Ray i v den premiéry ve formátu DCP
4. některé filmy výjimečně jsou již dnes a i v budoucnosti budou vydávány pouze na nosičích DVD a nebo Blu-Ray
5. někteří zahraniční poskytovatelé licencí v současné době neuvolňují práva pro šíření filmů v běžných kinech z nosičů DVD a Blu-Ray, ale pouze pro nekomerční užití.

Distributoři se však budou celou problematikou i nadále zabývat. Rychlost další  digitalizace kin může přinést určité dílčí změny.

UFD/27.2.2012